Miyofasiyal Ağrı Sendromu | Kulunç Tedavisi

Miyofasiyal Ağrı Sendromu | Kulunç Tedavisi

Miyofasiyal Ağrı Sendromu  Kulunç Tedavisi

Halk arasında kulunç olarak bilinen, neredeyse herkesin yaşantısının belli dönemlerinde karşı karşıya kaldığı, yaşam kalitesini önemli ölçüde olumsuz etkileyen, kas ve iskelet sistemi ağrılarının en sık görülen nedenlerinden biri miyofasyal ağrı sendromudur.

Miyofasyal ağrı sendromu, kas yada kas gruplarında meydana gelen miyofasyal tetik noktaların duyusal, motor ve otonomik semptomlarıdır. Görülen en belirgin semptom ağrıdır.

Fibrosit olarakta adlandırılan tetik noktalar, gergin bant olarak ifade edilen bir grup kasılmış kas lifi içerisinde, mercimekten fasulye büyüklüğüne kadar değişebilen, uyarıldıklarında yansıyan ağrıya sebep olabilen, palpasyonda fiziki olarak tespit edilebilen noduler yapılardır. Kas esnekliği ve kas kuvvetinde azalmalara sebep olurlar. Ağrıyı bulundukları yerden farklı bölgelere iletirler, yani yansıyan ağrılara sebep olurlar. Örneğin; suboksipital kaslardaki tetik noktaların migren yada gerilim tipi baş ağrıları gibi ağrılara sebep olması, skalen kaslardaki tetik noktaların, göğüs, sırt, omuz, kol ve el bölgelerine yansıyan ağrı oluşturması gibi. Hatta iç organ kaynaklı sanılan ağrılar karın kaslarındaki tetik noktaların yansıyan ağrıları olabilmektedir. Örneğin, m. rectus abdominis ve m. obligus abdominis kaslarının orta bölüm liflerinde oluşan tetik noktaların yansıyan ağrılarının apandis bölgesinde hissedilmesi gibi.

Tetik noktalar, boyun, sırt, bel, kol ve bacaklarda çok sık görülmekle beraber vücuttaki tüm kaslarda oluşabilir. Ağrılar hafif şiddetli olabileceği gibi çok şiddetlide olabilir. Dönem dönem kaybolup tekrar ortaya çıkabilir, sürekli yada periyodik olabilir. Tetik noktalar aktif ve latent olmak üzere iki grupta incelenirler. Kompresyon ile uyarılara ağrıyla cevap verirler. Aktif tetik noktalarda ağrı süreklidir. Kas gücü ve elastikiyetinde azalma ve yansıyan ağrı ile karakterizedir. Spontan ağrıya sebep olurlar. Latent tetik noktalar ise spontan ağrıya sebep olmaz iken ve zaman içerisinde çeşitli sebeplerle uyarılarak aktif hale gelebilirler. Sürekli kas gerilimi yaratan latent tetik noktalar kronik ağrılara sebep olabilirler.

Sık Görülen Semptomlar

* Gerilim tipi baş ağrıları
* Boyun ağrıları ve tutukluk
* Sırt ve bel ağrıları
* Göğüste ağrı-batma
* Kollarda ağrı ve uyuşukluk
* Bacaklarda ağrı ve uyuşukluk
* Kas güçsüzlüğü
* Ekstremitelerde soğukluk hissi
* Eklem hareketlerinde kısıtlanma
* Baş dönmesi ve denge sorunları
* Kronik yorgunluk
* Depresif ruh hali
* Konsantrasyon sorunları
* Uykusuzluk

Tetik Noktaların Oluşumuna Sebep Olan ve Uyaran Faktörler

* Mekanik faktörler ( hareketsizlik, kaslara aşırı yüklenme )
* Postür bozuklukları
* Yapısal bozukluklar ( bacak boyu eşitsizlikleri )
* Akut veya kronik travmalar
* Kümülatif travmalar
* Vitamin ve mineral eksiklikleri
* Endokrin ve metabolik rahatsızlıklar
* Enflamatuvar hastalıklar
* Fiziksel ve psikolojik stres
* Ansiyete, depresyon
* Demir eksikliği anemisi
* Sinir kompresyonları
* Soğuğa maruz kalma

Kas dokusunda meydana gelen travma sonucu sarkoplazmik retikulumda depolanmış Ca serbest kalarak aktin ve miyozin flamentlerinin birbirine yaklaşarak kontraktil aktivitesine yol açar. Kontraksiyon ile kas lifi demetleri kasılıp gerilir. Bölgede metabolik aktivite başlar. Devam eden metabolik aktivite seratonin, bradikinin, potasyum, substans P gibi maddelerin serbestleşerek myelinli A lifleri ve myelinsiz C liflerinin duyarlılıklarını artırır. Böylece lokal ağrı ve hassasiyet ortaya çıkar. Meydana gelen vazokonstriksiyon ile kastaki kan akımı azalır. Kan akımı azalması sonucu kasa gelen ATP miktarıda azalır ve kas enerji gereksinimini karşılayamaz. Enerji krizi ile yeniden kontraksiyon başlar.

Yetersiz tedavi uygulanan yada tedavi edilmeyen tetik noktalar zamanla eklemlerde hareket kısıtlıklarına yol açarak kısıtlanma sebebi ile tendinit, artrit ve faset eklem blokajları gibi hastalıklara yol açar. Örneğin, karpal tünel sendromu tedavisinde önkol fleksör kaslardaki tetik noktalar tedavi edilmediğinde tendinit oluşmaktadır. Erektör spina kaslarında oluşmuş tetik noktalar omurganın dengesini etkileyerek skolyoz eğriliklerine yol açabilmektedir.

Miyofasiyal ağrılara yol açan tetik noktalar manuel yöntemler ile kısa sürede kalıcı bir şekilde tedavi edilebilir. En güvenli ve en başarılı tedavi, manuel yöntemlerle elde edilmektedir. Nöromusküler teknikler, derin doku teknikleri, yumuşak doku mobilizasyonları, transvers friksiyon ve pasif germe metodları, kas, fasya ve konnektif dokular üzerinde terapötik etkiler ile gergin ve mobilitesi etkilenmiş deri, kas, fasya, tendon ve ligament gibi yapıların bozulmuş fonksiyonlarını geri yükleyerek ağrıların giderilmesini ve eklem hareket açıklığının artırılmasını sağlar.

Kaynak: http://masajokulu.com/?miyofasiyal-agri-sendromu-141.html

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tantra Yoni Lingam Masajı | Bursa Masör | Bursa Masaj | Bursa Refleksoloji ~ 0543 325 46 12

Dokunma Sanatı Tantra Masajı | Bursa Masör | Bursa Masaj | Bursa Refleksoloji ~ 0543 325 46 12

Cinsel Sorunu Olanlar Masaj Yaptırsın !